Kristallex

Kampanj

Inga kampanjer för tillfället

Så föds en kristallprodukt

Det sägs ibland att ingenting gör ett större intryck än att se en man i bokstavlig mening blåsa liv i ett brinnande element!

Trots att produktionen av glas fanns redan före vår tideräkning, glasblåsningen upptäcktes ca år 50 f kr, har den genomgått få förändringar. Nyanser av glasblåsningen har överförts från mästare till elev, från far till son, från generation till generation.

Smältningsprocessen börjar i ugnen, där glasets temperatur når ungefär 1100 (+/- 50) grader. När glaset tas ur ugnen på pipan är det svårt att tro att den gula massan, som försöker fly till golvet om man bara stoppar den roterande rörelsen för ett ögonblick, om ett par timmar kommer att förvandlas till en hård transparent kristall... Det är också otroligt att detta ljusa ämne består till 70 procent av sand.

Kristalltillverkning utan att använda produktionsmaskiner är en besvärlig process: det är mycket höga temperaturer, avdunstning av glasmassa, damm och även nattarbete (tillverkningsprocess av kristall går utan pauser, 24 timmar per dygn). Stora vaser, karaffer och champagnehinkar tillverkas av bara män, eftersom det är ett fysiskt mycket tungt arbete.

I den andra delen av processen hämtas ett speciellt verktyg, gjort av al, från en metallbricka med vatten och utan dröjsmål, kyls och fördelas glasmassan jämnt.

Därefter följer den del arbetet som är mest spännande att titta på, blåsningen, där glaset blåses upp som en ballong och bearbetas till önskad form.

Efter glasblåsningen fortsätter processen vidare. Först placeras produkten i ugnen där den, beroende på storlek, stannar kvar mellan 1,5 till 8 timmar. Under tillverkningen av produkten kyls dess yttre delar snabbare än de inre. Då skapas spänningar i materialet och som en följd av det kan glaset spricka. Det är för att förhindra att detta händer som man använder en ugn.

Sedan följer kapning med en gasbrännare av den delen av produkten som var fäst vid röret. Produkten passerar genom en manuell kvalitetskontroll, som kommer att skicka icke godkända exemplar tillbaka till ugnen för smältning, men de allra flesta skickas till handdekorationsavdelningen, där produkterna kommer att få sin dekoration och diamantglans. Slutligen tvättas och packas produkterna innan de levereras till butik.

 

Glasblåsning

Glasblåsning

Glasblåsning

Glasblåsning

Glasblåsning

Glasblåsning


HemHem

Varukorg  

(tom)

Nyhetsbrev